In België heeft 1 op 5 mensen (20.6%) een buitenlandse achtergrond (Statbel, 2022) en dat gaat gepaard met de nodige uitdaging: deels door spanningen in opvoeding en gezinsleven, maar ook door de drang om te integreren. Nergens volledig thuis, nergens volledig jezelf kunnen zijn. Niet Belg genoeg voor de ‘echte Belgen’, en té Belgisch voor bepaalde familieleden. Opgroeien tussen twee culturen is vaak een heuse zoektocht en die zoektocht plaatst de gloednieuwe podcast ‘Een van de goeie’ in de kijker.

Niet enkel wordt de hypocrisie van wat men in de Vlaamse samenleving verwacht van het integratieproces blootgelegd, maar ook het beeld van de goede migrant wordt geanalyseerd aan de hand van verschillende gesprekken. Van kunstenares Christina De Witte tot artiest Eric Baranyanka en celhoofd bij het kabinet van Milieu Yannis Derbali: elke aflevering vertelt een persoonlijk verhaal, vertrekkende vanuit het onhandig compliment ‘jij bent één van de goeie, hé’.

“Als dochter van een Algerijnse vader en een Belgische moeder heb ik toch flink geworsteld met identiteit: wie ben ik, wat is mijn cultuur, moet ik meer zus of zo zijn? Als volwassen vrouw ontdekte ik dat veel van mijn huidige struggles gelinkt zijn aan een identiteitscrisis die al vroeg in mijn kindertijd geboren werd. Door nu openlijk over mijn identiteit en mixed cultuur te praten, met een therapeut, met anderen in podcasts maar ook in mijn privé leven, kan ik bepaalde zaken beter verwerken. En ik hoop dat ‘Een van de goeie’ ook de nodige ondersteuning biedt aan anderen die met dezelfde vragen zitten.” – Nadia Kara, podcastmaker 

Ontdek nu de 8 afleveringen van Een van de goeie, met Christina De Witte, Eric Baranyanka, Safia Zine, Yanis Berrewaerts, Gladys Ferro, Yannis Derbali, Raissa Peeters & Ufuk Demir.

Luister via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of op jouw andere favoriete platform.

Bekijk de video versie op Youtube (NL, EN en FR ondertitels beschikbaar).

☺️ Een van de goeie werd in 2023 genomineerd voor een Oorkonde in de categorie Talk en geselecteerd voor de shortlist van Humo’s podcasts van het jaar.

Luister op

Spotify

Apple Podcasts

Google Podcasts

en meer

Kijken op YouTube

Een vraag? Een voorstel? Neem contact op.

Gemaakt door Nadia Kara

Video en montage Emmanuel Ampomah

Camera Hind Lamsakam & Delali Ocloo

Geluid Valentijn Weyn

Muziek Youniss Ahamad

Fotografie Darwin Cabrera

Haar & Make Up Gladys Ferro

Grafisch Ontwerp Yanis Berrewaerts

mede mogelijk gemaakt door

Arenberg 

Jana Tricot, Soaad El Allal, Sarah Matondo, Julie Vanhove

Humanistisch Verbond

Gert De Nutte

met dank aan Celine De Waele, Anastasia Tchernokondratenko, Shari Aku Legbedje, Kay Doms.

“Een van de goeie” in de pers

meer over Nadia Kara